Skip to main content

Van zwemvest naar IoT-dakbewaking

Podcast

IoT en LoRa, twee veel besproken onderwerpen. In de populaire podcastreeks “De IoT gesprekken” geeft één van onze klanten aan hoe zij tot een dakvochtigheidssensor zijn gekomen en dit uiteindelijk als een “Dak as a Service” naar de markt toe brengen.

Met het idee is de klant naar ons toegekomen en hebben wij in samenspraak met de klant een draadloze sensor ontwikkeld die tot wel 20 jaar op een batterij kan werken. De gebruikte technieken zijn LoRa en RFiD.

De sensoren worden in het dak gemonteerd en zijn niet vervangbaar. Daarom is veel tijd gestoken in een minimaal stroomverbruik, samen met een betrouwbare werking. Er zit niets te veel in de draadloze sensor, dat zou kunnen leiden tot extra en ongewenst stroomverbruik.

Alle sensoren communiceren via een privaat LoRa netwerk of gebruiken een commerciële of publiekelijke netwerkinfrastructuur. Het omschakelen gaat automatisch.

De genoemde RFiD techniek wordt gebruikt om, lokaal op een dak, een sensor te kunnen vinden en als het noodzakelijk zou zijn, instelparameters en zelfs een “over-the-air-update” te forceren gebruikmakend van de LoRa radiochip, maar dan met een optimale modulatie en snelheid om tijd maar vooral energie te besparen.

Naast deze succesvolle toepassing ontwikkelen en produceren wij tal van andere LoRa gebaseerde sensoren in bijvoorbeeld vastgoedtoepassingen. Denk daarbij aan sensoren die in kantoren en werkruimtes worden geplaatst. De sensoren geven regelmatig of tijdens een verandering, parameters door zoals: temperatuur, vochtigheid, CO2 gehalte, beweging, aanwezigheid, tellen van personen, etc.

Een facility manager kan, met de verzamelde gegevens, gewaarschuwd worden waar iets aan de hand is, de informatie gebruiken om ruimtes of kantoren toe te wijzen, bedrijfsprocessen optimaliseren zoals schoonmaakacties en als hulpmiddel gebruiken bij evacuaties.

Het gebruik van LoRa vereist geen koppeling met infrastructuren van de gebruikers van het gebouw, wat deze draadloze vastgoedsensoren ideaal maken.

Dit is lang niet alles wat wij doen. MACH technology is in vele markten actief en bieden op basis van techniek, effectieve, veilige én duurzame oplossingen. Met onze kennis van verschillende marktsegmenten zijn wij in staat om vernuftige producten te ontwerpen en te produceren, waarbij wij de levenscyclus van het product kunnen garanderen.

Heeft u een goed idee of een vraag? Neem contact met ons op!
Wij onderzoeken graag met u of wij technisch inhoudelijke oplossingen kunnen aanbieden. Lukt dat niet, dan hebben we elkaar in ieder geval leren kennen met een kopje koffie erbij.

Luister hier de podcast

@ Mach technology